Mielenterveyslääkkeiden Kela-korvaus

Posted by

Onko sinulle määrätty mielenterveyslääkkeitä? Monissa tapauksissa sinulla on mahdollisuus saada korvausta mielenterveyshäiriöihin suunnattujen lääkkeiden myyntihinnasta silloin, kun lääkäri on määrännyt sinulle reseptin ja kyseiselle lääkkeelle on erikseen määritelty korvattavuus. Lääkkeiden korvattavuudesta päättää sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva lääkkeiden hintalautakunta.

Milloin lääkekorvaus maksetaan?

Mielenterveyslääkkeiden Kela-korvaus maksetaan sinulle silloin, kun alkuomavastuu on täyttynyt. Alkuomavastuu on vuodessa 50 euroa.

Tämä tarkoittaa sitä, että maksat mielenterveyslääkkeistä täyden hinnan 50 euroon saakka, jonka jälkeen saat lääkekorvausta ostamistasi reseptilääkkeistä. Alle 19-vuotiaiden lasten ja nuorten tapauksessa alkuomavastuuta ei sovelleta ollenkaan.

Mistä lääkekorvaus saadaan?

Lääkekorvaus maksetaan suoraan lääkkeen oston yhteydessä apteekissa. Apteekkari tarkistaa puolestasi tiedon korvauksesta, ja mikäli alkuomavastuusi on täyttynyt, Kela-korvaus lisätään lääkkeesi hintaan automaattisesti.

Pidä kuitenkin mielessä, että Kela-korvausta maksetaan enintään kolmen kuukauden kerralla ostettavasta lääkemäärästä. Joissakin tapauksissa voit toki saada korvauksen suuremmasta määrästä, jos lääkettä ei ole saatavilla kolmen kuukauden tai tätä lyhyemmän ajanjakson kestävässä pakkaus- tai annoskoossa.

Saat automaattisesti uuden Kela-korvauksen samasta mielenterveyslääkkeestä, kun olet käyttänyt edellisellä kerralla ostamasi valmisteen kokonaan loppuun tai lähes loppuun.

Paljonko saan Kela-korvausta?

Kela-korvattavien lääkkeiden peruskorvaus on 40 % lääkkeen hinnasta, alemman erityiskorvauksen määrä on 65 % lääkkeen hinnasta ja ylemmän erityiskorvauksen määrä on 100 % lääkkeen hinnasta. Jos lääkkeesi korvaus on 100 % lääkkeen hinnasta, maksat lääkkeestä näissä tapauksissa 4,50 euron omavastuun.

Mikä on vuosiomavastuu?

Vuosiomavastuu eli lääkekatto viittaa sinun itse maksamiesi lääkkeiden osuuteen sellaisista korvattavista reseptilääkkeistä, jotka kerryttävät vuosiomavastuuta. Myös 50 euron alkuomavastuu lasketaan mukaan vuosiomavastuun määrään.

Vuonna 2022 Kelan määrittelemä vuosiomavastuu on 592,16 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli mielenterveyslääkkeesi maksavat vuodessa yli tämän vuosiomavastuun, voit saada lisäkorvausta lääkkeiden hinnasta.

Sinun ei tarvitse hakea sitä erikseen, sillä apteekki saa ajankohtaiset tiedot vuosiomavastuun ylittämisestä lääkeoston yhteydessä, jolloin lisäkorvaus myönnetään sinulle automaattisesti. Tällöin maksat vuoden loppuun asti jokaisesta korvattavasta mielenterveyslääkkeestä pelkästään 2,50 euron omavastuun.