Mielenterveyshäiriöt ja niiden hoito: Mistä löytää lisätietoa?

Mielenterveyshäiriöt koskettavat monia suomalaisia sekä suoraan että välillisesti. Vaikka keskustelu mielenterveyshäiriöistä ja niiden merkityksestä niin potilaalle, läheiselle kuin koko yhteiskunnalle on kasvanut, jää keskustelu edelleen fyysisten sairauksien varjoon.

Mistä löytää lisätietoa mielenterveyshäiriöistä?

On toki ymmärrettävää, että mielenterveyshäiriöiden tutkiminen, hoitojen kehittäminen ja diagnoosien tekeminen on huomattavasti monimutkaisempaa kuin fyysisten sairauksien, sillä näiden sairauksien “näkymättömyys” tekee niistä kaikin puolin haastavampia kuin sellaisten fyysisten sairauksien diagnosointi ja hoito, jotka ovat periaattessa paljain silmin nähtäviä.

Yksi erinomainen tapa ymmärtää ja käsittää mielenterveyshäiriöiden olemassaoloa entistä paremmin on yksinkertaisesti tutustua erilaisiin materiaaleihin, jotka käsittelevät kyseisiä sairauksia ja kaikkea niihin liittyvää.

Mielenkiintoisia ja ajankohtaisia artikkeleita löydät tietysti meidän verkkosivuiltamme, mutta myös muualta internetistä, kuten Terveyskirjastosta ja THL:n verkkosivuilta.

Saatavilla oleva materiaali on tänä päivänä laajempaa kuin koskaan, sillä mielenterveyshäiriöiden tutkimus on uudenlaisten tekniikoiden ja lääketieteellisten harppausten ansiosta kehittynyt valtavasti.

Lisämateriaaliin tutustuminen voi auttaa sinua myös läheisenä ymmärtämään ja käsittelemään vaikkapa isovanhemman dementiaa tai lapsen masennusta.

Joskus meistä voi tuntua, että toisen mielenterveyshäiriöön suhtautuminen on niin vaikeaa, koska emme osaa valita oikeita sanoja, mutta yleensä syynä tähän on se, ettemme tiedä kyseistä sairaudesta tarpeeksi.

Lukemalla artikkeleita verkossa ja tutustumalla aiheeseen liittyviin muihin julkaisuihin voit oppia ymmärtämään paremmin mielenterveyshäiriöiden oireiden syntyä ja kehittymistä sekä millaisia hoitokeinoja niihin on olemassa. Tällä tavalla pystyt olemaan paremmin läsnä ja ennen kaikkea tukemaan läheistä kyseisen sairauden kanssa elämisessä.

Jos jokin asia jää mietityttämään, voit olla yhtä hyvin yhteydessä myös hoitavaan lääkäriin, paikkakuntasi mielenterveyspalveluihin tai ottaa yhteyttä paikallisiin ja valtakunnallisiin mielenterveysjärjestöihin, joilla on valtavasti ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa erilaisista mielenterveyshäiriöistä ja niiden kanssa elämisestä. Erilaisia mielenterveysjärjestöjä ovat esimerkiksi Mielenterveysyhdistys, Nyyti ry, MIELI ry ja Mielenterveystalo.

Erilaisia mielenterveysjärjestöjä toimii tälläkin hetkellä ympäri Suomea noin 150 ja näiden järjestöjen joukossa työskentelee paljon sekä asiantuntijoita että vapaaehtoisia jäseniä, joista monet sairastavat mielenterveyshäiriöitä ja jotka ovat valmiita jakamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan muiden samassa tilanteessa elävien kanssa.